Olet täällä: Koti > Historia > Huvilan saha

Huvilan saha

Huvilan saha 1946

Ensimmäinen Huvilan Saha sijaitsi Koron joen suussa. Sahan rakennutti Erkki Harju vuosina 1914-1915.

Hänestä on mm. muistitietoa, että palkanmaksu sahalla ripapoikina toimineille poikasille suoritettiin siten, että Harjulla oli hatussaan kolikoita, joita hän kouraisi kouraansa saamavuorossa olevaa poikaa kasvoihin katsoen ja antoi kolikot pojalle. Sen jälkeen oli vuoro seuraavan pojan jne. Eli kolikoita ei mitenkään laskettu – pelkkä kouratuntuma riitti.  Voidaan siis sanoa, että palkanmaksu tuolloin tapahtui sanan mukaisesti ”pärstäkertoimen” mukaan.

Vuonna 1936 Kotvio Oy osti Huvilan Saha Oy:n osakekannan Kansallis-Osake-Pankilta, jolle se oli joutunut mentyään konkurssiin 1930-luvun alkupuolella. Konkurssiin menneen sahan omistivat Virtolaiset maanviljelijät ja konkurssin myötä monet talot joutuivat melkoisiin taloudellisiin vaikeuksiin. Tämä saha oli rakennettu 1920-luvun alkupuolella.

Kotvion ostettua sahan sen hoitajaksi tuli Hemmi Vuorinen kesäkuussa 1937.
Hemmi oli sahan johtajana koko sen ajan kun saha oli Kotvion omistuksessa aina sahan 1960 tapahtuneeseen lopettamiseen asti. Aikalaiset muistavat hänet värikkäänä ja tarmokkaana sahan johtajana.

 

Sahan työntekijöitä -36

Muistellaan, että sahalla reipas työmies tienasi huomattavasti paremmin kuin aiemmin taloissa renkinä olosta. On siis selvää, että saha toi lamakaudesta toipuvaan kylään suuren elämänmuutoksen työn ja palkkatulon muodossa.
Parhaimpina aikoina saha toimi kahdessa vuorossa ja antoi leivän suurelle joukolle kyläläisiä.
 
Sahan työntekijöitä -36

Sahan pilli jaksotti kylän elämää ilmoittaen aamulla työvuoron alusta, päivällä ruokatunnista ja kun pilli illalla ilmoitti työvuoron loppuneen, nähtiin polkupyörällä kotiin polkevia työläisiä, joilla oli ripanyssäkkä pyöränsä ritsillä. Työntekijät kun saivat ottaa ripojen ja lautojen pätkiä hellapuikseen.
 
Hemmi ja poikansa Jorma Vuorinen sahan lautatarhalla -36

Sahalla sahattiin viimeisen kerran 1960. Hemmi Vuorinen kuoli 16.11.1961 ja Kotvio Oy:n palveluksessa myös oleva hänen poikansa Jorma Vuorinen hoiti Huvilan Sahan ”alasajon” 1961.

Sahan toiminnan loputtua alue myytiin ja entisellä sahan alueella on tällä hetkellä 6 vapaa-ajan asuntoa sekä pari omakotitaloa.
 
 
Tukkisilta -60, (Hemmi Vuorinen vasemmalla)
 
 

Ajankohtaista

Juhannuskokko - jos metsäpalovaroitus sen sallii - Koron venesatamassa juhannusaattona klo 21.00

------------------------------------ 

Kesäteatterimatka Jalasjärven Ylivallin kesäteatteriin "Mikää ei oo niinku ennen" la 21.7.2018. Lähtö seuran pihasta klo 12.00.  Hinta 20 € sisältäen teatterilipun, kahvit ja bussimatkan. Ilmoittautumiset Sisko Purralle p. 0400 599 447.

------------------------------------

Liikuntasuoritusten kirjausvihkot löytyvät Nurminiemen tienhaarasta ja Vaskuuntien varrelta Karimon mäen päältä metsästäjien nuotiolaavulta ja Pirttikylän tieltä Palomäen metsäautotien risteyksestä. Liikuntasuorituksensa kirjanneiden kesken arvotaan palkinto.

  ----------------------------------

VASKIVEDEN, KORONKYLÄN JA VASKUUN VALOKUITUHANKE TOTEUTUU

Valokuituhankkeemme on saanut myönteisen rahoituspäätöksen hakemuksen mukaisesti Pirkanmaan ELY-keskukselta ja pääsemme toteuttamaan hanketta suunnitellusti Vaskiveden, Koronkylän ja Vaskuun alueella. Myös Ruoveden 5 kylää ovat saaneet myönteisen päätöksen.

Valokuituhankkeen toteutumisella on hyvin tärkeä merkitys kylillemme. Hankkeen toteutuksella panostetaan tulevaisuudessa nopeaan ja luotettavaan tiedonsiirtoon ja se parantaa huomattavasti edellytyksiä, että maallakin voi asua, elää ja yrittää. Valokuituverkon käyttäminen vapauttaa mobiiliverkkoa, kun esimerkiksi etätyöt ja videoliikenne hoituvat valokuidun välityksellä helposti ja ennen kaikkea luotettavasti. Tietoliikenteen kehitys vauhdittuu jatkossa entisestään, ja verkossa liikkuvan tiedon määrä tulee moninkertaistumaan. Etenkin kasvava videoliikenne vaatii nopean ja hyvän kaistan.

Hankkeen etenemisestä tiedotamme sähköpostilla, nettisivuillamme ja liittymän ottajille tarvittaessa myös postitse. Tulemme järjestämään keväällä asiasta liittymän ottajille sekä kaikille asiasta kiinnostuneille avoimen tiedotustilaisuuden. Tämän tilaisuuden ajankohdasta tiedotamme myöhemmin.   

Myös jälkiliittyminen verkkoon on mahdollista, mikäli kiinteistö sijaitsee hankealueella.  Mikäli olet kiinnostunut valokuidusta ota pikaisesti yhteyttä Anttiin, Olliin tai Tapaniin

Lisätietoja hankkeesta

Antti Sipilä   p 0440 754 123       

Olli Koro       p 0400 122 690

Tapani Heinonen p 0400 177 822                                                  

antti.sipila(at)phpoint.fi                                        ollikoro(at)phpoint.fi                                              tapani.heinonen(at)phpoint.fi

 

---------------------------------

 

 

 

 

 

 

Powered by CMSimple_XH | Template by CMSimple_XH | (X)html | css | Kirjaudu